Könnyített és ólommentes röntgen védőruha

Termékismertető 2. oldal

Az ólomgumi anyagokat a DIN 6857-1 szerint tesztelték, és megfelelnek az előírásoknak. Bármelyik anyagot is választja, a röntgensugarak elleni biztonság minden termékre garantált. Termékeink sugárvédelmét ólom, bizmut, antimon, ón, illetve az ezekből készült gumikeverék képezi. A védelem 0,25-0,50 mm vastag ólomrétegnek (mmPb = ólomegyenérték) felel meg. Ez nem feltétlenül ólom (lásd ólommentes anyagok), csak ilyen vastag ólomrégeggel egyenértékű a védelem.

Sugárvédelmi anyagok

 • Normál anyag: ár és védelem tekintetében a legkedvezőbb választás.
 • Könnyített védőanyag: ha fontos szempont a súly, mert több órán át kell viselni, akkor a könnyített anyag a megfelelő.
 • Ólommentes: az ólommentes köpeny súlya azonos védelemi képesség mellett (hangsúly: azonos védelmi képesség) azonos a könnyített köpeny súlyával.
normál sugárvédő anyag SupraNorm - standard

Hagyományos ólomgumi, amelynek alapanyagát természetes gumiba ágyazott ólom képezi. Sugárvédelme kiváló. Ólomtartalmánál fogva súlya nagyobb a könnyített anyagnál. Környezetvédelmi szempontból elkülönítetten kezelendő!

könnyített sugárvédő anyag SupraLight - könnyített

A súlya kb. 18-20%-kal kevesebb a hagyományos ólomgumi anyagnál, ezért hosszabb ideig tartó viselésre (pl. több órán keresztül tartó műtét, stb.) ajánljuk. Sugárvédelme kiváló. Környezetvédelmi szempontból az ólom tartalma miatt elkülönítetten kezelendő! A betegeknek 0,50mm ólommal egyenértékű ruházat viselése ajánlott.

ólommentes - lead free - sugárvédő anyag Ólommentes védőanyag

Speciális védőanyag, mely a legújabb kutatások alapján készült. A sugárvédelmet bizmut, antimon, ón és gumi keveréke alkotja, ólom nélkül. A súly 18-20%-al kevesebb a normál anyagnál, megegyezik a könnyített változattal, A színválaszték eltérő a normál védőruhától.


A védőruha súlya (újsághír)

Blikk hír: "a kórházakban jellemzően hagyományos, ólomgumis technológiájú sugárvédelmi védőruhát használnak, ezek súlya akár 8-10 kiló is lehet."

Eddig a hír igaz: a legnagyobb méretű és a lehető legjobb védelmi képességekkel rendelkező, körkörös röntgen védőkabátok elérhetik ezt súlyt.

Idézet tovább: "ez a súly teljesen ólommentes technológiával akár kétharmadával is csökkenthető. Egy ilyen, férfi méretű sugárvédő kötény nem egészen 3 kg súlyú, miközben ugyanolyan hatékony sugárvédelmet biztosít." 

A hír utóbbi része finoman fogalmazva is teljes képtelenség. A sugárvédelmet a gumikeverékben lévő antimon-bizmut-ón biztosítják. Ezek az anyagok (is) gumiba vannak keverve, így a súly kb 15-18%-al (és nem csak Mengyelejev szerint) alacsonyabb és a fedőburkolattal együtt képezik a védőruha súlyát.

Egy összehasonlító táblázatban jól látható, hogy az ólommentes védőanyag megegyezik a "könnyített, ólomtartalmú változat" súlyával, tehát ugyanazon méret és védelmi képesség mellett a normál anyagnál könnyebb.

Tehát a hír nem igaz, mert a 3 kg súly úgy érhető el, ha: nem körkörös lesz, csak elől, nem XL-es lesz, hanem S-es és nem 0,50 Pb ólomegyenérték lesz a védelem, csak 0,25 mm ólomnak megfelelő.

A súly szempontjából fontos adat a méret!

Az S-M-L-XL méretjelölések gyártótól és földrésztől függően (európai, ázsiai, stb.) eltérhetnek egymástól


Sugárvédelmi anyagok összehasonlítása

Tételezzük fel, hogy 1db védőruhához éppen 1m2 (0,5mm Pb) anyagra van szükség. A háromféle anyagból készült ruha súlya az alábbiak szerint alakul:

 • Normál védőanyagból    (6,48 kg.)
 • Könnyített védőanyagból    (5,60 kg.)
 • Ólommentes védőanyagból    (5,60 kg.)

Az alábbi táblázat 3 anyagot hasonlít össze a védelem és súly tekintetében.

 • Normál anyag: ár és a védelem tekintetében a legkedvezőbb.
 • Könnyített védőanyag: ha fontos szempont a súly, mert több órán keresztül kell viselni, akkor a könnyített anyag a megfelelő.
 • Ólommentes: az ólommentes köpeny súlya azonos méret és védelemi képesség mellett megegyezik a könnyített köpeny súlyával.

A különböző anyagok csillapítása

A képre kattintva a táblázat nagyítható.

röntgen védőruha

A táblázatban látható a különféle anyagok csillapítása és a súlya. Azonos méret és azonos védelmi képesség mellett az "ólommentes" védőruha súlya megegyezik a "könnyített" változat súlyával.


Ólommentes védőruhák

Az alábbi védőruhák ólommentes változatban S-M-L-XL méretben rendelhetők. A színek eltérők, a részleteket kérdezze munkatársunktól.

 • Védőkötény  LM (35 Pb)
 • Védőkötény  LM (50 Pb)
 • Védőkabát   CA (50/25 Pb)
 • Duplaköpeny SD (50/25 Pb)
 • Szoknya   "Skirt"  (50/25 Pb)
 • Mellény    "Vest"  (50/25 Pb)
 • Pajzsmirigyvédő gallér (HKS) 0,5 Pb

Használat és tárolás

A Dr Goos sugárvédelmi kötényeinket (ólomköpeny, ólomkötény, védőköpeny vállfával együtt csomagoljuk, a tárolása lógatva történjék a helyes tárolás érdekében. Válasszon különböző tartóink, vállfáink és fogasaink közül. Soha ne tegye eszközeinket radiátor/hősugárzó környékére, közvetlenül elé, vagy fölé. Az éles eszközök, kiálló sarkok kárt tehetnek a ruházatban! Ez vonatkozik az ólomtartalmú és a "lead free" ólommentes változatra is.

Röntgen védőruha tároló eszközök

Gördíthető állvány, fali tartó és nagy teherbírású vállfa röntgen védőruhához. Fontos, hogy a ruhák és kesztyűk minél hosszabb ideig használhatók legyenek. Ne törjön meg a védőanyag a borítás alatt, mert ez kizárja a további használhatóságot.

Védőruha tisztítás és kezelés

Tisztításkor a szennyeződéseket, különösképpen a kontrasztanyagokat, vért, vagy egyéb más ráömlött folyadékot törölje le langyos fertőtlenítőszeres puha ronggyal, hogy megelőzze a rászáradást. A külső bevonathoz ne alkalmazzon agresszív tisztítószereket, úgymint: benzin, higító, alkohol.

Védőruha tisztító és fertőtlenítő

A SupraPfelge tisztítószert kínáljuk védőruházat és a kiegészítők külső anyagainak tisztításához, fertőtlenítéséhez és ápolásához. 500 ml-es palackban szállítják, használatra kész, aldehidmentes.

Röntgen védőkesztyűk tisztítása és sterilizálása

Standard sugárvédelmi kesztyűk szennyeződésének eltávolításához törölje le langyos fertőtlenítőszeres puha ronggyal, majd folyó vízzel öblítse le. Sebészeti kesztyűk tisztántartását lásd a SupraTex borítású eszközök tisztításánál. A steril műtős kesztyű többszöri felhasználása nem lehetséges.

Sugárvédelmi ruházat vizsgálata

Minden sugárvédelmi eszközt évente kétszer át kell vizsgálni annak esetleges károsodása miatt, úgymint: gyűrődések vagy sérülések stb. Néha a sugárvédelmi kötények alján egy "dudor" látható, mely az ólom-gumi anyag leszakadásából származhat. Az átvizsgálásnak egy röntgengéppel történő átvilágítást is tartalmaznia kell, amelynek segítségével az esetleges gyűrődések illetve szakadások felfedezhetőek.